Wat is leverziekte?

Er bestaan allerlei verschillende leverziekten. Iedere ziekte heeft zijn eigen oorzaken en verschijnselen. Als de lever door een ziekte niet meer goed functioneert, heeft dit altijd een grote impact op het lichaam. De lever is namelijk verantwoordelijk voor een aantal zeer belangrijke processen:

  • In de lever wordt veel bloed opgeslagen en de lever draagt bij aan de aanmaak van rode bloedcellen.
  • De lever helpt bij de vorming van gal. Galsappen zorgen ervoor dat de vetten uit eten verteerd en uiteindelijk in de darmen opgenomen kunnen worden.
  • De lever draagt bij aan verschillende stofwisselingsprocessen (koolhydraat-, vet- en eiwitstofwisseling).
  • De lever breekt schadelijke stoffen af en ruimt deze op.


Aangeboren ziekten van de lever

  • galgangatresie
  • alfa-1-antirypsine deficiëntie 
  • het syndroom van Allagile
  • taaislijmziekte


Wat houden die ziektes in?

Galgangatresie

Jaarlijks worden tien tot vijftien kinderen geboren met galgangatresie (een galafsluiting). Hierbij is het kanaal dat gal en afvalstoffen van de lever af moet voeren, afgesloten. De darmen krijgen daardoor problemen met het verteren van vetten en er ontstaat vettige, kleverige ontlasting (vetdiarree). Doordat vet niet goed wordt verteerd is ook de opname van calcium en de vetoplosbare vitamines A, D, E en K verstoord.

Alfa-1-antitrypsine deficiëntie

Wanneer het eiwit alfa-1-antitrypsine ontbreekt in het lichaam, dan worden deze eiwitten uit lever- en longweefsel gehaald. Het lever- en longweefsel wordt als het ware door het eigen lichaam aangevallen. Dit kan uiteindelijk leiden tot longproblemen en levercirrose.

Het syndroom van Allagile

Bij dit syndroom zijn er in de lever te weinig galkanaaltjes. Daardoor kan de galvloeistof niet afgegeven worden aan de darmen en raakt de opname van vetten in de darmen verstoord. Daardoor kan vetdiarree ontstaan en kan het lichaam minder calcium en (vetoplosbare) vitamines A,D, E en K opnemen.

Cystic fibrosis (taaislijmziekte)

Cystic fibrosis (taaislijmziekte) is een erfelijke en chronische ziekte. Het slijm dat in het lichaam stoffen naar de organen vervoert, of afvalstoffen afvoert, is bij deze aandoening taai. Hierdoor ontstaan slijmophopingen die leiden tot infecties in de longen en verstoppingen van de afvoergangen in verschillende organen zoals de alvleesklier, darmen en lever. Op een gegeven moment kunnen deze organen hun functies niet meer goed uitoefenen.